Minden, amit tudnia kell az uremia -ról

Az uremia veszélyes egészségügyi állapot, amely a karbamidot felhalmozza a vérben. A karbamid az a hulladék, amelyet a vesék általában segítenek a szűrésében.

Az uremia a veseelégtelenség tünete. Ha a vesék nem tudják megfelelően szűrni a hulladékot, akkor beléphet a véráramba.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk az uremia hatásait és azt, hogy mit lehet tenni ennek az állapotnak a kezelésére. Ez a cikk az uremia különféle tüneteit és okait is lefedi.

Mi az uremia?

uremia: „vizelet a vérben”.

A vesék a test szűrőként működnek, megszabadulva a hulladéktól és a potenciálisan veszélyes anyagoktól. Ha a vesék nem működnek jól, a hulladéktermékek visszatérhetnek a vérbe.

Az uremia a veseelégtelenség mellékhatása, tehát az állapot kezelése megköveteli a vesék kezelését.

Az uremiában szenvedő embereknek általában fehérjék, kreatin és egyéb anyagok vannak a vérükben. Ez a szennyeződés befolyásolhatja a test szinte minden rendszerét.

A legtöbb uremiaban szenvedő ember tüneteket tapasztal. Azonban a krónikus vesebetegségben szenvedő emberek, amelyek az uremia fő kockázati tényezője, nem tapasztalhat tüneteket, amíg a betegség jelentősen előre nem halad.

uremia vs. Azotémia

Azotémia egy másik állapot, amely akkor fordulhat elő, ha a vesék nem működnek megfelelően. A két feltétel egyszerre fordulhat elő.

míg az uremia a karbamid felhalmozódása a vérben, az azotémia a nitrogénhulladék -termékek felhalmozódása a vérben.

Kezelés

Az uremia egy orvosi sürgősség, amely sürgős kezelést igényel. Előfordulhat, hogy az uremiában szenvedő embereket kórházba kell helyezni. Az uremiát nem lehet otthon kezelni. A

kezelés az uremia alapvető okára összpontosít. Az orvos beállíthatja az ember gyógyszereit bizonyos autoimmun betegségekre, vagy műtéten távolíthat el egy elzáródást, például vesebőt. A cukorbetegség jobb szabályozására szolgáló vérnyomásos gyógyszerek és gyógyszerek szintén segíthetnek.

A legtöbb uremiában szenvedő embernek dialízisre van szüksége. A dialízis egy gépet használ arra, hogy „mesterséges vese” -ként működjön, amely szűri a vért.

Néhányan szükség lehet egy veseátültetésre, amely megakadályozhatja a további veseproblémákat azáltal, hogy a beteg vese egészségesre cseréli. Az embereknek gyakran sok évet kell várniuk egy vesére, és szükség lehet dialízisre, amíg várnak.

Az uremia tünetei hasonlóak a krónikus vesebetegséghez. Ez a hasonlóság azt jelenti, hogy a vesebetegségben szenvedő, veseelégtelenségben szenvedő emberek nem veszik észre, hogy uremia van.

A vesebetegségben szenvedő embereknek rendszeres vérmunkát és vizeletvizsgálaton mennek keresztül, hogy a vesék jól működjenek.

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek az egyének között változnak, és változhatnak, először javulást mutatnak, majd ismét romlanak. A

vesebetegség életveszélyes állapot, tehát azoknak az embereknek, akik gyanítják, hogy vesebetegségük vagy uremia esetén haladéktalanul fordulnak orvoshoz. Néhány figyelni kívánt tünet a következők:

  • A tünetek csoportja, amelyet urémiás neuropathia vagy idegkárosodásnak neveznek a veseelégtelenség miatt. A neuropathia bizsergést, zsibbadást vagy elektromos érzéseket okozhat a testben, különösen a kezekben és a lábakban.
  • Gyengeség, kimerültség és zavar. Ezek a tünetek általában az idő múlásával rosszabbodnak, és nem mennek el a pihenéssel vagy a jobb táplálkozással.
  • hányinger, hányás és étvágyvesztés. Néhány ember ezen problémák miatt fogyhat.
  • A vérvizsgálatok változásai. Az uremia első jele gyakran a karbamid jelenléte a vérben a rutin vérvizsgálat során.
  • Az uremiaban szenvedő emberek metabolikus acidózis jeleit is mutathatják, ahol a test túl sok savat termel.
  • Magas vérnyomás.
  • duzzanat, különösen a lábak és a boka körül.
  • Száraz, viszkető bőr.
  • Gyakoribb vizelés, mivel a vesék keményebben dolgoznak, hogy megszabaduljanak a hulladéktól.

Szövődmények

Az uremia veseelégtelenséghez vezethet, ha kezeletlen marad. Lehet, hogy az uremiában szenvedő ember rohamokat, tudatvesztést, szívrohamot és más életveszélyes tüneteket tartalmazhat. Néhányuknak veseátültetésre lesz szükségük.

veseelégtelenség más szerveket is károsíthat, így a kezeletlen uremia máj- vagy szívelégtelenséghez vezethet.

A krónikus vesebetegség vagy a CKD veseelégtelenséget okozhat, ami megnehezíti a vesék számára a hulladék kiszűrését és a vért tiszta.

Számos körülmény okozhat CKD -t, de a két leggyakoribb a cukorbetegség és a magas vérnyomás. A cukorbetegség veszélyesen magas vércukorszintet okoz, ami károsíthatja a veséket, az ereket, a szívét és más szerveket.

A magas vérnyomás károsíthatja a vesék ereit, gyengéé vagy keményvé téve őket. Ez a kár megnehezítheti a vesék működését, végül veseelégtelenséghez vezetve.

A vesebetegség egyéb okai, amelyek uremiához vezethetnek, a következők:

  • Genetikai vesebetegségek, például policisztás vesebetegség.
  • A vesék alakjával vagy szerkezetével kapcsolatos problémák, általában akkor fordulnak elő, amikor egy csecsemő még mindig növekszik a méhben.
  • Autoimmun betegségek, például lupus.
  • Glomerulonephritisnek nevezett betegségcsoport, amely károsítja a veséket és krónikus gyulladást okoz, megnehezítve a vesék szűrését.
  • Elzárások a vesékben vagy annak környékén. A nagy vesekő, vesedaganatok vagy megnövekedett prosztata károsíthatja a veséket.
  • Krónikus húgyúti vagy vesefertőzések.

Kockázati tényezők

A krónikus vesebetegség az uremia fő kockázati tényezője. A vesebetegség kockázatát növelő állapotok a következők:

  • A vesebetegség családi kórtörténete
  • Cukorbetegség
  • Magas vérnyomás
  • Szívbetegség

Az idősebb felnőttek szintén hajlamosak a veseelégtelenségre és az uremiára, mint a fiatalabb egyének. Az afroamerikaiak, az ázsiai amerikaiak, a csendes-óceáni szigetlakók és a spanyol amerikaiak kiszolgáltatottabbak lehetnek a vesebetegség szempontjából.

A krónikus vesebetegségben szenvedő emberek, akik nem rendelkeznek dialízissel, vagy akik nem követik az orvos kezelési ajánlásait, valószínűbb, hogy veseelégtelenség és uremia esetén szenvednek, mint mások.

Megelőzés

vesebetegségben szenvedő egyének képesek lehetnek megakadályozni az uremiát az orvos által előírt kezelési terv követésével. Az uremia megelőzésének legjobb stratégiája azonban a veseelégtelenség elkerülése.

Lehetőség van a magas vérnyomás és az egészséges életmódú cukorbetegség kockázatának csökkentésére. Az egészséges testtömeg -index vagy a BMI fenntartása, a kiegyensúlyozott étrend étkezése és a fizikailag aktív megmaradás segíthet.

kilátások és hosszú távú hatások

vesebetegség olyan krónikus betegség, amely számos potenciálisan halálos egészségügyi problémát okozhat. Az uremiát kialakuló emberek meghalhatnak veseelégtelenségben, különösen, ha nem kapnak kezelést.

Egy 1998 -as tanulmány 139 embert követt az uremiaban, legfeljebb 5 évig, amikor 30 százalék meghalt.

Azok az emberek, akik veseátültetést kapnak, mint veseelégtelenség kezelése, nagyobb valószínűséggel élnek túl, mint azok, akik dialízist kapnak.

Néhány embernek ideiglenes és kezelhető állapota miatt urémia alakul ki, például a vesék elzáródása vagy a megnövekedett prosztata miatt. A számukra kilátások attól függnek, hogy a vesék véglegesen megsérültek -e, és hogy uremia károsítja -e más szerveket.

Következtetés

Az uremia potenciálisan halálos egészségügyi állapot, amely általában krónikus betegséget jelez.

Az ember hosszú távú túlélése és életminősége olyan tényezőktől függ, mint például életkoruk, általános egészségük, kezelésük minősége és az uremia oka.

Az emberek túlélhetik az uremiát, ha azonnali kezelésük van. Senki sem késleltetheti a gyanúsított uremia kezelésének keresését, és gondoskodnia kell arról, hogy a veseelégtelenségre szakosodott orvos kezelésben részesüljön.

  • Vér/hematológia
  • Urológia/nefrológia

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből származnak , és orvosi folyóiratok és társulások. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.