Az úszás fizikai és mentális előnyei

Az úszás megfelelő gyakorlat minden korosztály számára. Segíthet egy embernek a formájának megszerzésében vagy maradásában, és az előnyök a mentális egészségre is kiterjednek.

A 19–64 éves embereknek arra kell törekedniük, hogy hetente 150 perces mérsékelt aerob tevékenységet kapjanak. A fiatalabb gyermekeknek fizikailag aktívnak is kell lenniük vermixin tapasztalatok https://harmoniqhealth.com/hu/vermixin/.

Fontos, hogy az erősség edzési gyakorlatokat bármilyen rutinba beépítsük, hogy az izmok erősek és rugalmasak maradjanak. Mint az ember egészségügyi megengedi, ezt az egész élet során a lehető leghosszabb ideig folytatniuk kell.

Az ember számos okból választhat a testmozgás egy másik formájában történő úszáson. Ez alapos edzést ad a testnek, és számos előnye van minden korosztály és fitnesz szintű emberek számára.

Az alábbi szakaszok felsorolják az úszás néhány egyéb előnyeit.

1. Egész test edzést biztosít

Az úszás szinte minden nagyobb izomcsoportot vonz be, amely megköveteli az ember számára, hogy karját, lábát, törzset és gyomrot használjon.

Úszás is:

  • Növeli a pulzusszámot anélkül, hogy a testre stressz lenne
  • Javítja az erőt
  • Tones izmok
  • Fokozza a fitneszt
  • Segít a súly kezelésében

2. A kardiovaszkuláris szilárdságot felépíti

kardiovaszkuláris vagy kardio, a testmozgás magában foglalja a szívet, tüdő és keringési rendszer. Az alapos edzésprogram, például az úszás, amely az ilyen típusú testmozgást tartalmazza.

Egy tanulmány megjegyzi, hogy „az életkor, a testtömeg-index, a dohányzás állapota, az alkoholfogyasztás és a kardiovaszkuláris betegségek családi anamnézisének kiigazítása után az úszók 53%-kal, 50%-kal és 49%-kal alacsonyabbak az összes okból kockázat, mint az ülő, sétálók vagy futók férfiak. ”

Egy másik tanulmány, 2016 -tól, azt jelzi, hogy az úszás segíthet csökkenteni a vérnyomást. Tizenöt túlsúlyos felnőtt férfi vett részt ebben a tanulmányban, 8 hetes úszási edzést és 4 hetes detitálást végezve.

3. Minden korosztályra és fitneszszintre alkalmas

Bizonyos típusú testmozgás kihívást jelenthet azok számára, akik újak, vagy akik nagyon alkalmatlannak érzik magukat.

Az úszás azonban lehetővé teszi az ember számára, hogy a saját tempójában menjen, és meghívhatja az újonnan érkezők számára a testmozgást.

Az ember nagyon fiatalon megtanulhatja úszni, és a legtöbb úszómedencén a kezdőknek és az embereknek kijelölt területe van, akik inkább lassan úsznak.

4. Könnyű az ízületeknél

úszás nem jelent túlzott feszültséget az ember ízületeire. Tehát az artritiszben vagy ízületi sérülésben szenvedő személynek megfelelő gyakorlat lehet az úszás, mivel a víz felhajtóképessége csökkenti a súlyhordozó ízületek stresszét.

5. Jó a sérülésekkel küzdő emberek számára.

Olyan személy, akinek sérülése vagy állapota, például artritisz, nehéz lehet nagy hatású testmozgást végezni.

Azok az emberek, akik nem tudnak részt venni nagy hatással, a nagy ellenállású gyakorlatok inkább az úszást részesítik előnyben, mivel a víz óvatosan támogatja az izmokat.

6

. Jó a fogyatékossággal élő emberek számára.

A testi fogyatékossággal élő emberek azt találhatják, hogy az úszás ideális gyakorlat, mivel a víz ellenállást és támogatást nyújt.

7. Segít az asztmában

A kardiovaszkuláris erősség kiépítése mellett az úszás hozzájárulhat a tüdőkapacitás növeléséhez és a légzésvezérlés javításához.

Noha a beltéri medencék nedves levegője szintén hozzájárulhat az asztma tüneteinek javításához, fontos megjegyezni, hogy egyes vizsgálatok azt mutatják, hogy a medencékben használt fertőtlenítő vegyi anyagok még rosszabbá tehetik az állapot tüneteit. Ezek a vegyi anyagok növelhetik annak valószínűségét is, hogy az úszók kialakulnak az állapotban.

8. Javítja a sclerosis multiplex tüneteit

A víz a végtagokat lendületet ad, így a sclerosis multiplexben (MS) szenvedő embereknek előnyei lehetnek a víz által nyújtott támogatás és szelíd ellenállás.

Egy Spanyolországban egy 2012. évi tanulmány szignifikáns csökkenést mutatott, amikor az MS-ben szenvedő emberek, 18–75 éves korúak, 20 hetes úszási programban vettek részt.

A résztvevők az MS-vel kapcsolatos fáradtság és a depresszió javulásáról is beszámoltak.

9. A terhesség alatt biztonságos

Az úszás a terhes emberek számára a testmozgás ajánlott formája.

A hozzáadott súly ízületi és izomfájdalmat okozhat a terhesség alatt. Az úszás különösen népszerű a terhes emberek körében, mert a víz képes támogatni ezt a súlyt.

Ugyanakkor mindig jó ötlet orvoshoz fordulni, amikor a terhesség alatt új tevékenységet próbál ki.

10. Kalóriát éget

Az úszás kiváló módja a kalória elégetésének. Az égett kalóriamennyiség azonban az ember súlyától és annak erőteljes úszásától függ.

Egy személy használhatja ezt a számítást annak meghatározására, hogy hány kalóriát éget el edzés közben:

Az összes égett kalória = időtartam (percben) x (Met x 3,5 x súly kilogrammban) / 200

A MET a feladat metabolikus ekvivalensének felel meg.

11. Segít a vércukorszint szabályozásában

Egy 2016 -os 2016 -os tanulmány, amely 62 képzetlen premenopauzális nővel foglalkozik, úgy találta, hogy az úszás hetente háromszor javítja a glükóz (cukor) kontrollját és az inzulinérzékenységet.

A tanulmány megállapította, hogy az alacsony térfogatú, nagy intenzitású időszakos úszás előnyösebb, mint az alacsony intenzitású úszás 1 órán keresztül.

12. Segít az alvás javításában

A 2010 -es tanulmány, amelyben 17 ülő felnőtt, álmatlanságban szenvedő felnőtt, akiknek átlagéletkora 61,6 év volt, jobb alvást talált azok között, akik rendszeresen gyakoroltak.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint az Egyesült Államokban a felnőttek körülbelül egyharmada nem kap elegendő alvást. Ha hozzáférhető, az úszás előnyös lehet azok számára, akik jobb alvást keresnek.

13. Fokozza a hangulatot

A testmozgás felszabadítja az endorfinokat, amelyek javítják a hangulatot.

A demenciában szenvedő emberek 2014-es kísérleti tanulmánya azt találta, hogy azok, akik egy 12 hetes időszakban rendszeresen úsztak, javult a hangulat.

A tanulmányra Queenslandben, Ausztráliában került sor. A résztvevők medián életkora 88,4 év volt, és a kohort 10 nőből és egy férfiból állt.

14. Segít a stressz kezelésében

A testmozgás nagyszerű módja a stressz és a szorongás enyhítésének.

Az aerob testmozgás megnövelheti és stabilizálhatja a hangulatot, és csökkentheti a feszültséget.

A patkányok 2014. évi tanulmánya megállapította, hogy az úszás segíthet csökkenteni a stressz által kiváltott depressziót.

15. Csökkentheti a szívbetegség kockázatát

Egy 2016 -os tanulmány, amelyben 20 fiatal felnőtt férfi vett részt, úgy találta, hogy az úszás jó lehet a szív számára.

A tanulmány résztvevői 8 hétig mérsékelt intenzitású úszási edzést folytattak. A kutatók azt találták, hogy az edzés kedvező hatással van a vérnyomásra és a szív falaira.

Összegzés

Az úszás kalóriát éget, és segíthet az embereknek a súlyuk kezelésében, az izmaik hangzásában, és javíthatja általános egészségüket és fitneszét.

Ez a tevékenység számos különféle izomcsoportot és a kardiovaszkuláris rendszert vonz be, és kiváló edzést nyújthat az egyének sokféleségének.

Az úszás segíthet néhány embernek a hangulatának megemelésében, a pihenés és a stresszszint csökkentésében.

  • Elhízás/fogyás/fitnesz
  • Sportgyógyászat/fitnesz

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból származnak , tudományos kutatóintézetek, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents